Vluchtelingen

Het conflict in Israël zorgde , en nu nog steeds , voor gevolgen. Deze gevolgen zijn er zowel bij de Joden als bij de Palestijnen . In de oorlog in 1948 zijn er veel dorpen verwoest , eerst door de Palestijnen en daarna ook door de Joden. Hierdoor is een van de gevolgen van dit conflict : vluchtelingen

De oorlog in 1948 bestaat als het ware uit twee fases :
De eerste fase was een burgeroorlog tussen de Joden en de Arabieren in Palestina , deze begon nadat de VN voor de deling van het mandaatgebied Palestina hadden gestemd in 1947. Het was een voorstel om Palestina te verdelen in twee ongeveer even grote stukken , een stuk voor de Joden en het andere stuk voor de Arabieren. Jeruzalem zou onder een internationaal bestuur komen. De Joden accepteerden dit plan , maar de Arabieren , die op dat moment de meerderheid hadden in Palestina , weigerde dit te doen. Ze vonden namelijk dat ze zo ruim de helft van hun grondgebied verloren.  
De tweede fase begon met de aanval door de omliggende Arabische staten , nadat Israël in mei 1948 de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Beide fasen zijn door de Joden gewonnen.
Tijdens deze oorlog zijn er in totaal meer dan 400 Arabische dorpen geplunderd en vernietigd. De mensen die nog konden vluchten en niet vermoord werden in hun dorp deden dat.  Volgens de VN zijn er na de oorlog in 1948 ruim 711.000 Palestijnen  gevlucht uit Israël.


2. Palestijnse vluchtelingen


Maar waarom vluchten ze eigenlijk? De Israëlieten en de Palestijnen vertelen beide een ander verhaal. Volgens de Israëlieten  vielen de Palestijnen de Joden aan, en vluchtten ze daarna vrijwillig , omdat ze daartoe werden aangemoedigd en opgeroepen door de Arabische leiders, die hun een snelle terugkeer beloofden nadat zij de Zionisten zouden hebben verslagen. De Palestijnen zeggen dan weer dat ze zomaar werden aangevallen en verdreven , en dat Israël de 1948 oorlog gebruikte om Palestina etnisch te zuiveren van de Arabieren. Eigenlijk ligt de waarheid er een beetje tussen in , de Arabieren zijn namelijk uit verschillende plaatsen met geweld verdreven , niet alleen uit plaatsen van waaruit aanvallen op Joodse doelen werden uitgevoerd; anderzijds waren er veel plaatsen waar de Arabieren niet vluchtten door geweld maar juist uit angst voor het geweld, omdat de leiders uit hun gemeenschap al waren gevlucht en/of omdat Arabische leiders hen inderdaad opriepen het gebied te verlaten. Maar waar en hoe wonen die vluchtelingen nu? De UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) , vermeldt dat het aantal vluchtelingen in 2000 3,7 miljoen was geworden. Ongeveer een derde van deze mensen wonen in vluchtelingenkampen. Er zijn er 59 door de UNRWA erkend , verspreid over de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, Jordanië , Libanon en Syrië. Met name de vluchtelingen in de Gazastrook en in Libanon leven in schrijnende armoede.
De Libanese vluchtelingen hebben geen Libanees staatsburgerschap, en hebben daardoor nauwelijks recht op werk en sociale voorzieningen in Libanon. Velen verlaten de kampen zelden of nooit.


3. Joodse Vluchtelingen

Natuurlijk zijn er ook erg veel Joden gevlucht . Zij worden vaak  'vergeten vluchtelingen' genoemd, omdat er nauwelijks aandacht is besteed aan hun verdrijving.
Nog voor de oorlog kwamen er ook massaal joodse vluchtelingen ,die werden verdreven uit andere Arabische landen, naar Israël toe. Deze vluchtelingen werden in Israël opgenomen en kregen er gewoon een woonplaats en kans op werk , in tegenstelling tot de Palestijnse vluchtelingen die nu nog steeds in vluchtelingenkampen zitten omdat de andere Arabische landen ze niet willen accepteren. Dit doen ze voornamelijk omdat de vluchtelingen hun 'wapen' is tegen Israël. Hier onder een filmpje waarin wordt uitgelegd over deze vluchtelingen ( grotendeels wat hierboven al beschreven is).

 

 

In dit filmpje hierboven verteld Danny Ayalon , Israel's Deputy Minister of Foreign Affairs , over de vluchtelingen : zowel over de Palestijnse als de Joodse. Hij legt uit waarom ze vluchtelingen geworden zijn en waarom de Palestijnse vluchtelingen ook vluchtelingen gebleven zijn.

 

Bronnen : http://www.israel-palestina.info/vluchtelingen-html/