De Blokkade van de Gazastrook

 

Na de gewelddadige machtsovername door Hamas in juni 2007 stelde Israël een zeeblokkade in en mochten schepen niet zonder toestemming van of naar de Gazastrook varen. Israël onderschepte meerdere keren schepen met Iraanse wapens op weg naar de Gazastrook, o.a. op 15 maart 2011. Ook over land is de toegang tot de Gazastrook beperkt, en tot juni 2010 werden er bijna alleen humanitaire goederen doorgelaten. Niet allen wapens en materiaal dat voor wapens kan worden gebruikt, maar ook verschillende niet-noodzakelijke levensmiddelen zoals chips en koriander kwamen voordien vaak de Gazastrook niet in. De mensen uit de Gazastrook mochten de Gazastrook alleen uit in bijzondere omstandigheden, als ze bijvoorbeeld  een zware medische behandeling nodig hadden. Jaarlijks worden zo'n tienduizend Gazanen in Israël behandeld. De Egyptische grensovergang met de Gazastrook mag volgens afspraken met Israël uit 2005 alleen voor personenvervoer worden gebruikt. Na de machtsovername van Hamas was deze grens langdurig gesloten, maar er werd toen veel gesmokkeld via tunnels. Vanaf juni 2010 mochten weer duizenden mensen per maand deze grens oversteken.

Bij Israëls terugtrekking uit de Gazastrook in 2005 werd een vergadering gehouden met de Palestijnse Autoriteit, Egypte en de EU. Hier is besloten dat Egypte onder toezicht van EU waarnemers de grens tussen de Gazastrook en Egypte zou controleren en de PA met Israël zou samenwerken aan de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook. Vanwege de herhaalde beschietingen van de grensovergangen met Israël door de Hamas bleven deze soms voor lange tijd dicht , waar de Hamas vervolgens Israël de schuld van gaf.
Na de coup in juni 2007 waarbij  Hamas Fatah , een Palestijnse politieke beweging , uit de Gazastrook verjoeg zijn de PA functionarissen gevlucht en hebben de EU waarnemers hun werkzaamheden gestaakt , omdat Hamas hun veiligheid niet garandeerde. Israël en Hamas weigerden met elkaar samen te werken en Israël stelde een militaire en economische blokkade in.

Israël heeft verschillende redenen voor de blokkade. In de eerste plaats zegt het wapensmokkel van Hamas tegen te willen gaan. Israël heeft verschillende schepen met wapens voor Hamas onderschept, en ook wapenkonvooien over land. Daarnaast wil Israël voorkomen dat Hamas en andere terroristische groeperingen Israël binnen kunnen dringen om aanslagen te plegen of soldaten te ontvoeren. De Hamas heeft ook (nep)patiënten ingezet voor aanslagen ,en Israël heeft meerdere aanslagen gemeld van mensen die om medische redenen Israël binnen mochten. Tot slot wil Israël het Hamas-regime verzwakken en erkent het haar bestuur van de Gazastrook niet. Hamas verklaart regelmatig Israël te willen vernietigen en heel Palestina met geweld te willen bevrijden. Het zegt met aanslagen en raketten het leven van de Israëlieten onmogelijk te willen maken. Het heeft daarmee Israël de oorlog verklaard, en Israël verklaarde de Gazastrook onder Hamas in het najaar van 2008 officieel als vijandig gebied.

De VN en andere organisaties hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor een humanitaire crisis, maar van hongersnood en sterfte is geen sprake. De UNRWA levert steun aan circa 1 miljoen mensen in de Gazastrook die het formeel als vluchtelingen beschouwt, en ook het Rode Kruis en andere humanitaire organisaties hebben allerlei hulpprojecten in de Gazastrook. 

Bronnen: http://www.israel-palestina.info/gaza_blokkade-html/

Maak jouw eigen website met JouwWeb